2011. május 29., vasárnap

Fashion Deluxe Hungary divatbemutató

A divatshow-t a New York Palota aulájában e hét szerdán tartották. A Boscolo ingyen adta a helyszínt a divatbemutató megrendezéséhez.
A műsor 3/4 órás késéssel indult és több, mint két órás volt. A közönség soraiban a műsorvezető és az utólagos hírek szerint celebek is helyet foglaltak. Ha valamivel halálra lehet untatni, az a celebvilág.
A következő tervezők mutatkoztak be a show-n:
• Matliák Eszter
Ruhái közül a világos kékesszürke overallt megvenném.
Green Culture
Erősségüknek ruháik alapanyagát gondolják, mivel nem tartalmaz az egészségre káros összetevőt. Ez indukálja a kérdést: a többieké mérgező alapanyagú?
• Szépligeti Ágnes
A rózsaszín fodros-uszályos ruháját jegyeztem meg, ill. azt hogy a modellek szemfestése már a fél homlokra, a halántékra is kiterjedt.
• Hecendorfer Tímea
Saját blogot ír. Fel is iratkoztam rá.
Nagyon szexi menyasszonyi ruhájával hívta fel magára a figyelmet.
• Király Tamás
A szokásos extrém látványvilágot, a divatbemutatón leginkább showelemként jelenlevő formáját hozta. Fémes-fényes-lampion alapanyagból szabta vörös rózsákba öltöztette modelljeit. Dominát vonultatott, magát a 8. utas a halál, valamint Ernyőkezű Edward közeli rokonának álcázta. Erősen bizarr, de shownak show.
• Le Corset
Fűzőkkel, szőrmékkel jött. Szőke, mosolygós modelljét talán egyedüliként tapsolták meg. Talán ő volt a legcsinosabb a felvonulók között. Csoda is hogy beválogatták, mert nőnek nézett ki, ellentétben a modellek legtöbbjével, akik a kirakati bábuk, kissé formázott vállfák szintjén maradtak.
• EXP Fashion
Látványos ruhamodellekkel szórakoztatott, bár a haj és smink gyakran rémisztő volt, de hát ez is lehet szórakoztató.
• Essende
Ruhájában ellibbennék valami enyhe szellő borzolta nyár esti tengerparton. Legalábbis míg valami faágon, kiálló korláton fenn nem akadnék, s válnék Csukás-Pom-pom-lánnyá.
Klasszikus női formákat követ, bizarrság mentes, hál' Istennek.

A bemutatott ruhák itt, a show részletei pedig itt nézhetőek meg.

Én meg ezeket örökítettem meg:

2011. május 8., vasárnap

Kávéházi verses utazás

... vizuális és zenés utazás a francia, magyar, olasz és cseh versek világába - invitált a New York Kávéház minapi programjára szóló meghívó. Az előadás a L'esprit des cafés, l'âme des poètes, avagy a kávéházak lelke, a versek szelleme címet kapta. A címet és a programot ízlelgetve, mely szerint vers, zene, effekt vár majd rám, arra gondoltam, ebből bármi lehet, fejvesztett menekülés és különleges élmény is. Szerencsére ez utóbbi esett meg.

Az Isabelle de Andrade rendezte előadás európai költők verseire épült. Többek közt Radnóti, Ady és József Attila költeményeket adott elő Kóti Andrea és Németh Dávid, franciául Paul Fargier szavalt. Az élő zenén kívül, a háttérben monitorokon szépen komponált képek, effektek kíséreték a produkciót.

Ez olyan út, amelyen érdemes elindulni. Versek, a mai magas ingerküszöbű világban, multimédiás effektekkel (Renaud Vercey festői multimédiás munkája), zenével, mozgalmassággal, váratlansággal megbolondítva, intimitással fűszerezve, ez utóbbinál a közönséghez való fizikai közelségre, a közönség fülébe csilingelésre gondolok - jól működhet. Még a franciául előadott verseket is öröm volt hallgatni. Noha nem beszélem a nyelvet, az előadó, Paul Fargier szuggesztív előadásmódja nem hagyta a figyelmemet elkalandozni.

Élveztem az est minden percét. Kár, hogy csak háromnegyed órás volt a program. Épp, hogy belemelegedtem, már véget is ért.

Az előadás uniós támogatással jött létre, a produkció partner-kávéházai a budapesti New York Kávéházon kívül, francia, cseh, olasz kávéházak.

Friss, üde, különleges program volt.

2011. május 7., szombat

Párisi Galéria

Néhány hete örömmel fedeztem fel, hogy az Andrássy úton a Párisi Nagyáruházba újabb csábító érkezett. A tágas, kétszintes könyváruház és a Lotz-kávézó magnetikus hatását most a Párisi Galéria fokozza tovább. Nem tudom meddig fokozható ez a hatás, de ha így folytatják, nem leszek hajlandó kimenni az épületből!
Április vége felé egy Nivea-történeti kiállítás plakátja vonzott fel a Lotz-teremtől egy lépcsőfordulónyira lévő, március végén nyílt Galériába.
Nem is értettem mi ez a hely. Nivea-kiállítással kezdődik, odébb könyvespolcok, amott festmények, ágy, szép bútorok, virágok.
Az Andrássy út felől, a karcsú, magas ablakokon át, szépen erezett, hangulatos fény érkezik a tágas térbe. Remek érzeteket kelt a helyszín önmagában, s ezt a szép teret még további szépségekkel töltik be. Édeni! A Falk Miksa utcai galériák is hangulatosak, de ez a hely a világos, tágas tér miatt mindegyiket übereli. A Párisi Galéria ismertetője szerint egyszerre kíván bibliofil szalon, a modern művészet kiállítóhelye és koncertek helyszíne is lenni. Áldásom rá!

2011. május 1., vasárnap

Japán Napok

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum és a Ráth György Múzeum adott helyet az e hétvégén megrendezett Japán Napoknak. Rácsodálkozás, ámulat - ezen szavak fejezik ki leginkább a Japán Napokon látottak, hallottak keltette érzéseket. A japán kultúrában minden előírásszerűnek, a legutolsó lépésig nagy műgonddal, művészi/mesteri szinten kidolgozottnak tűnik. Lehet ez áldás is, átok is. Riaszt és lenyűgöz. Az e kultúrkörben élők míves technikát kapnak a harcművészettől a teafogyasztásig. Ami lehet jó, hiszen nem frusztrálódnak az élet azon területein, ahol sok évszázados hagyományok szabják meg a teendőiket. A kész megoldások biztonságot adnak. És lehet nem jó, mert érzésem szerint tökéletesnek kell lenni, minden lépést előírásszerűen kell végrehajtani. Szigorúan kötött pálya. Már pedig ez halál idegesítő is lehet.
Itt van például a japán csomagolások közül (s nem ez az egyetlen technika) a furoshiki. Bűbájos és környezetbarát módszer. Nem egy pillanat megtanulni, de talán érdemes. A csomagolás alapanyaga egy négyzet alakú vászon, amit hajtogatással, csomózással alakítunk.
A csomagolásnál a színeknek, mintáknak jelentőségük van, ezért, ha japán vendégnek ajándékozunk, mindenképp "szakértetni" szükséges az esetleges félreértések elkerülése végett. A japánok szeretik az adott évszakot a csomagoláson is felidézni, levélkével, virággal, terméssel.
A darvak hosszú testük miatt például a hosszú életet jelképezik, az ezüst-fehér csomagolás szomorú alkalomra illik.

A japán teaceremóniától akár harakirit is elkövethetsz, olyan szigorú koreográfiát követ. De az is lehet, hogy lenyűgöz a vendég meghívásának, a tálalásnak, s a teakészítésnek a művészete. Önfegyelem, fegyelem, egymás iránti tisztelet, nyugalom, higgadtság. Mindez megjelenik a japán teaművészet uraszenke irányzatban, amelyről a Japán Napok keretében a Ráth György Múzeum kertjében láthattunk bemutatót. A 4 órás teaceremóniából egy 18 perces "részletet" élvezhettünk. Mondhatom, semmi köze a mi felszínes, lagymatag teafogyasztásunkhoz.

Volt még harcművészeti bemutató is a Hopp Múzeum kertjében:

Nem meglepő a japán kultúra sikere, leginkább a nagyon kemény munka, kitartás, fegyelem, a természet és a másik ember tisztelete áll mögötte.

Nem mondom, hogy mi ezekben hol tartunk.