2011. június 28., kedd

Korda Filmpark és Látogatóközpont

A hivatalos nyitás július 1-jén lesz a Korda Filmparkban. A nyitás előtt viszont fél áron lehet vizitelni az uniós támogatással elkészült etyeki Látogatóközpontban.

Véletlenül sem láttunk a biatorbágyi útelágazásnál Etyeket vagy Korda Filmparkot jelölő táblát, csak a tévút után, visszamenetben látható az Etyek irányába mutató jelzés. Dimbes-dombos, zöldmezős, egykori rakétabázison épült a Stúdió és a Látogatóközpont.

Az elefántagyarakat idéző zárójelek a bejárat látványos elemei, átjutni rajtuk, sajnos, a korán érkezőknek nem lehetett, a parkolóban kellett várakozni az animátorra, aminél el tudnék képzelni szórakoztatóbb programot, ha már egy filmparkban vagyunk. Se mászkálni, se fotózni nem szabad. Útitársam a parkolóból való elbóklászással hívta fel magára a portások figyelmét, s terelték vissza kérlelhetetlenül a „helyére”. Ugyan a visszaigazoló e-mail szerint korábban kell a jegyet a jegypénztárban megvásárolni, de jegypénztárnak nyomát sem láttuk. A hely korábbi szelleméhez igazodva – az egykori rakétabázis szellemére gondolok –, katonás fegyelemben kellett kivárni sorunkat. Remélem, a hivatalos nyitás után kevésbé rideg tartásban várakoztatják majd a látogatókat.

Animátorunktól megtudtuk, hogy fotózni csak a kiállításon és a New York-i utcadíszletben lehet. Máshol nem. Talán azért, mert máshol nincs is mit? Ipari jellegű dobozépületek, elvetett, de még ki nem sarjadt fűmagtömeg között, kissé sivár környezetben vezet az út a kiállítás és a díszletépület között.

Az első látnivaló a kiállítás avagy „filmmúzeum”, ahol többek között Korda Sándor életéből ismerhetünk meg részleteket, filmtechnika-történeti, jelmezes, optikai csalódásokról szóló bemutatót láthatunk. Megismerhetjük az animációs film készítésének fő lépéseit, beléphetünk a Foley-szobába is, ahol a filmes hangeffektusok világába kalauzolják a látogatót. Kókuszdióval mint lópata-zajkeltővel, pohár koccintással mint pohár koccintással ismerkedünk hangeffekt ürügyén.

Majd a New York-i utcadíszletbe vonult át a látogatócsoport. Itt forgatták, az általam nem ismert, Hellboy című filmet. A díszlet talán két éve áll itt, s erősen (f)oszlásnak indultak a nem éppen téglából készült falak, s a Brooklyn-híd lába sem az igazi már. Jelenleg a Borgiák c. filmet forgatják még egy, a főbejárathoz közeli, középkori utcadíszletben, ezért most még nem volt látogatható, de később már bejárható lesz az is.

Időpont foglalás itt.
Legalább másfél órás túrára számíts, kültéren viharkabátban jelenj meg, mert irgalmatlan erős szél fújdogál a környéken.

2011. június 12., vasárnap

art on lake

Érdemes a kiállítás honlapján rákészülni a látnivalókra. Magam nem voltam alapos. Utólag átfutva az alkotásokat, jó néhány mellett elsiklottam, észre sem vettem a csónakból.
A Lélek c. alkotás ragadott meg leginkább. Amiképp a betűkből szavak állnak össze, az emberi test sejtjei organizmusokat teremtenek...
Olykor meg a bennszülött búvárkacsák, vízből kiálló püspökfalatkáikkal, ad-hoc műalkotásként mókásítják a látnivalót. Összegezve, szórakoztató csónakkal, kutyával megközelíteni a különböző műtárgyakat.