2009. február 28., szombat

Egészségkul-túra

Jobbsorsom (mert időben) vagy balsorsom (mert egészségügyi intézménybe kerülni, saját értékelésemet tekintve, rendkívül magas kockázatot jelent az egészségre) a méhnyálkahártya-polip csápjai közreműködésével az egészségügy karjaiba vetett. Az egészségügyi intézményekről szerzett tapasztalataim és rémképeim egy irányba mutattak: a lidérc és lúdbőr felé. A végletekig leromlott állagú épületek, a csüggesztő várakozások, a szervezetlenség, a véletlenül sem hatékony működés gondolata önmagában kétségbeejtő, és ehhez még bármilyen betegség… Brrrr.

Az orvosi ellátásom, a műtétem (egészségügyi küret) a labor- és egyéb vizsgálatok a BLESZ (Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat - (http://www.blesz.hu/page.php?1001) keretein belül történtek.

Belvárosi munkahelyemből adódóan „járok” a munkahelyemtől pár percnyi sétára lévő BLESZ-be.

Jó ideje ámulok a szóban forgó intézmény – különösen a máshol tapasztaltakkal összevetve – korszerű és kellemes kivitelű épületén. Na, de hogy online is lehetséges előjegyzés rendelésekre...? Tényleg Magyarországon vagyok, vagy álmodom? Állami egészségügyi intézményben online-előjegyés? Lehetetlen. A nőgyógyászaton kipróbáltam, és működött! Kizárt, hogy egyáltalán van – gondoltam. Persze, ha van is ilyen menü a honlapon, biztosan nem működik, vagy nem úgy ahogy kellene – folytattam a kételkedést. De de. És a rendelésen tényleg nem kellett sokat várni. A nőgyógyászaton előjegyezték a következő hétre az egynapos sebészeti beavatkozást, majd elláttak a megfelelő, laborba irányító papírokkal és közölték, hogy a műtétszervező asszisztens majd hívni fog pár nap múlva egyeztetés miatt. – Ja, persze. És tényleg hívott pár nap múlva. Hogy milyen időpont jó nekem az altatóorvossal való egyeztetésre? – Ja, hogy itt nem felsőbbrendű utasításokkal delegálnak ide-oda? Kifejezetten kedves és informatív volt a szervezőasszisztens, Borbulya Mária. Az altatóorvosnő úgy szintén kimerítően informatív és a kérdésekre készségesen válaszoló volt. A labor jól szervezetten működött, az itteni hatalmas alapterületű és kultúrált vécé párját ritkítja.

Az altatóorvossal való találkozáskor kettő, nyomtatott két oldalas tájékoztatót kaptam. Az egyik az érzéstelenítés, altatás kapcsán, a másik az egynapos sebészetről közölt tudnivalókat.

Ez az egyik mantrám egészségügyi intézményben, hogy miért nem képesek a kezembe nyomni egy általános tájékoztatót, hogy ne a memóriámra legyen bízva mit jegyzek meg a tudnivalókról… Kézenfekvő megoldás, mégsem találkoztam még vele sosem… Gratulálok!

Az egynapos sebészethez vezető íves lépcsőházban fémalapú gömb alakú, dekoratív alkotás, a váróterem íves-átriumos tetejével szép és fényes-világos hely, ottjártamkor festményekkel a falon. (Még egyszer: Magyarország 2009., állami egészségügy.)

Czikmántory Péter nőgyógyász végezte az egészségügyi küretet. Mind a rendelésen, mind a műtét alkalmával pont olyan hangot ütött meg, amit kell, informatív, udvarias, kedves pont jól adagolva mindegyiket, se nem sokat, se nem keveset. A nővérek, asszisztensek is mind figyelmes, kedves, szakmájukban kiváló emberek benyomását keltették.

 Hál’ Istennek a műtétből semmire nem emlékszem! A műtétet követő második héten ugyan fertőzés miatt kellett egy antibiotikum-kúra, de minden jó, ha jó a vége. Egyelőre jó. (Mindenesetre a hasonló cipőben járóknak talán nem árt eleve kérni az antibiotikumot.)

 A sok betegségügyi horrortörténet után, üdítő (reményt keltő?) tapasztalat.

 Terjedjen ragályként e külcsín és belbecs! – szól az egészségügynek szóló áldásom.

4 megjegyzés:

  1. Na most gondolkoggyunk csak, mé' van az, hogy gyakran ugyanarról írunk?

    http://marvingalaxisa.blogspot.com/2009/11/tunderek-kezeben.html

    Vagy legalábbis ugyanarról akarunk, csak az én fejemből kihullik, lásd Quimby :)

    VálaszTörlés
  2. Nem t'om mé' van az. :D Ha gondókodásodnak lesz eredménye, oszd meg velem. :)
    Mókás! :)

    VálaszTörlés
  3. De jó ilyet olvasni! Igenis vannak jól működő dolgok/rendszerek Magyarországon, bárcsak több is lenne már belőlük.

    VálaszTörlés