2009. november 10., kedd

Alexandra és Lotz-terem a Párizsi Nagyáruházban




















































A Kulturális Örökség Napja óta állok lesben a Párizsi Nagyáruház Lotz-termi kávézójának megnyitójára várva. Tegnap elérkezett a nap, november 9-én este 6 órakor kezdődött az Alexandra Könyvesház és egyben a Lotz-teremben üzemelő kávéház ünnepélyes megnyitója. Matyi Dezső, az Alexandra birodalom feje halhatatlan – ugyanis szinte semmit nem hallottam, értettem belőle – szavai adták meg az alaphangot. Pedig Matyi Dezső jó tollú, gyakran szívhez szóló bevezetőit általában élvezem a könyvesház folyóiratában, ám sajnos szónoki készségei nem állnak íráskészsége színvonalán. Palya Bea energikus jelenléte és zamatos hangja már pezsdítőbb hatású volt. Vadvirág ez a lány.
Saly Noémi, kávéháztörténet szakértő, az épület történetével igyekezett színesíteni a megnyitót. Ő érthetőbb rétor Matyinál, de valahogy nem tudja lázba hozni közönségét, pedig érdekes történeket mesélt az épület múltjáról. Remélem, valahol majd olvasható lesz a felolvasott szöveg. Memóriakorlátaimnak köszönhetően sajnos nem sokat tudtam megjegyezni belőle. Talán annyi még megy visszaidézésként, hogy az épület működött már a könyvszférában, ugyanis kissé mostoha sorsfordulatként, de könyvraktárnak használták néhány évig az 50-es években. Eredetileg a terézvárosi polgárság, ha jól emlékszem, egylete működött itt egy darabig, kiállításokat is rendeztek a Lotz-teremben, például kvalitásos festők képeit mutatták itt be. Most szerencsére visszatér a terem e kultúrfunkcióhoz, ugyanis nívós irodalmi, zenei és tudományos estek majdani otthonának is szánják. Remek hír! Szívből kívánom, hogy működjön e koncepció, s a kultúra, a könyvek (még ha ezoterikusak is vannak köztük), a kávék és sütemények s a bor társasága kényeztessen bennünket, látogatókat. De emlékezzünk meg a fogadás igen kellemetes részéről, nos az ezüst-aranygombos minyonok, csokis finomságok, epres kosárkák, sós falatkák igen változatos formában, kellemes ízekkel képviseltették magukat, s a finom borokat se hagyjuk említetlenül.

Hosszú életet, sok sikert kívánok e helynek!

Előzmény: http://kultturaim.blogspot.com/2009/09/parisi-nagy-aruhaz.html
Posted by Picasa

24 megjegyzés:

  1. Jól van. Meggyőztél. Majd ha annak a pernahajder Nagy Kázmérnak lesz könybemutatója, beülök egy pohár borra ::))

    VálaszTörlés
  2. Hű de jó! :D Ott leszek! Remélem mignon (minyon) is lesz, hogy ne haljak éhen. :DDD

    VálaszTörlés
  3. Kaktuszka! Emlékszel még arra a névre hogy Tengó?!

    VálaszTörlés
  4. Még szép hogy! :D
    Azóta is hiánycikk (már bocsánat cikkezésért)vagy a neten.

    VálaszTörlés
  5. Írsz valahol Tengó/Trendo? Nagyon eltűntél. Kár!

    VálaszTörlés
  6. Kis csillag! A tengó nem tűnik el, csak átalakul! Közben írtam egy regényt, egy ezoterikus-mítikus eposzt és 327 verset:))) Tekintsd meg honlapomat. http://www.kajuk.shp.hu./ címen.

    VálaszTörlés
  7. És régi barátságunkra való tekintettel, Te láthatod a cyber-térben először (még fent sincs! tehát totál exclusive :) új blogom totemállatát, ezt a büszke kakast...persze csak akkor, ha fel tudom varázsolni ide :))))

    VálaszTörlés
  8. Ez szép, de tőled nem is lep meg nagyon ez a teljesítmény! Eszméletlenül termékeny pasi vagy! :)))

    A kajuk-os címen nekem valami shp izé jön be ráadásul kódokkal a szövegben. Mi vagy te, titkos ügynök?

    A totemkakast egyelőre nem látom, de majd csak kukorékol... :)

    VálaszTörlés
  9. A http.//www.kajuk.shp.hu/ az az én egyéni honlapom. Nincs ott semmi titkos kód! Kajuk Művek címen fut. Nem kell regisztrálni, csak ha akarsz.
    Nézd meg az őszi versoldalt ízelítőül. Az egy majdnem kész verseskötet. Most kezdek majd házalni vele, mint egy koldus. :)))

    VálaszTörlés
  10. Áhá, megvagy, csak egy plusz ponttal több volt a végén.
    Na megyek olvasgatni hozzád.

    VálaszTörlés
  11. Ha felirstkozol hírlevélre v. regisztrálsz, akkor megadom az emilcímemet és tudunk írni egymásnak. Remélem, tetszik a lapom.

    VálaszTörlés
  12. Az a baj hogy a nagytudású Matyi Dezső és tervező barátai apróbb részletekkel nem nagyon fogalalkoztak,mint például hogy a kávézóban az egy kávégéppel elég nehéz lebonyolitani a teltházas forgalmat és a felszolgálók vannak kitéve a vendégek dühének,mivel órákat várnak egy egy kávéra vagy mondjuk a számlára.A rendszer nemmüködik,jobban mondva nincs rendszer igy a hiper-szuper kávézó megfelelö kiszolgálás nélkül mit ér!!!!

    VálaszTörlés
  13. Az új dolgoknál mindig idő míg kiforrják magukat.
    A telt ház gondolom várakozáson felüli "fejlemény".
    A sütemények egyelőre a hely grandiózusságához képest kifejezetten olcsók - ezért a tömeg is nagy (meg az ingyen kávé és tea a 3000 feletti vásárlásokhoz miatt is), előbb-utóbb nyilván árat fognak emelni (kevésbé jó hír), hogy a kiszolgálás színvonalát emelni tudják, és ezzel a tömeg is csökkeni fog.

    Mindenekkel együtt is, csinálja utána, aki tudja. Szabad a pálya "névtelen" hozzászóló előtt is.

    VálaszTörlés
  14. Nekem az elmúlt hónapban kedvenc találkahelyemmé vált. A kiszolgálás néha tényleg lassú, főleg esténként, teltháznál, de majd csak kialakul.

    Palya Bea jó lehetett, őt is imádom.

    VálaszTörlés
  15. :) Ugye, hogy nagy vonzereje van a helynek? Valahogy olyan hihetetlen.

    Ha nem szolgálnak ki időben, vessenek magukra! Akkor ingyen élvezkedem a karosszékben, fotelekben, bámulva a helyet és az embereket.

    VálaszTörlés
  16. És ha a fizetéssel kell félórát várni, álljak fel, és sétáljak el fizetés nélkül?

    Sebaj, most szerdán is ott uzsonnázom valakivel. Esetleg kipróbálom :)))

    VálaszTörlés
  17. Akár ott hagyhatod a pénzt az asztalon, loholjanak utána.
    Amúgy persze, tényleg bosszantó, de ez legyen a legnagyobb problémánk.

    VálaszTörlés
  18. Én is szívesen járok ide,hetente akár többször is.Fantasztikus hangulata van a helynek tényleg nagyon korrektek az árak is.Szerintem a kiszolgálás egyre gördülékenyebb és a pincérek is egyre közvetlenebbek.A forró csokit kötelező megkóstolni!!!

    VálaszTörlés
  19. Zotán, tesztelni fogom minden körülmények között a forrócsokit :)

    VálaszTörlés
  20. A kiszolgálás rémes. A sütemények közül az a 2, amit megkóstoltunk, ehetetlenül édes és émelyítő. A hosszú kávé 1 dl, mire a pincér megkérdezte, elégedett voltam-e vele. Nos, nem. És az alján kavargó zaccal sem.
    Mellesleg a fényes fekete bútor borzalmasan nem odavaló.

    VálaszTörlés
  21. Az állandó telt háznál azt hiszem el sem lehetne jobb véleménnyilvánítást képzelni,ez mindent elmond.Végre egy kávéház a "boldog békeidőkből"zongorával,finom,minőségi enni-és innivalókkal,korrekt árakkal és igazán figyelmes kiszolgálással.Nekem kedvencemmé vált a hely,igazán ajánlom mindenkinek!

    VálaszTörlés
  22. Én is megszerettem. Lassan már irodát nyithatnék valamelyik asztalnál, mert szinte mindenkivel itt találkozom.

    VálaszTörlés
  23. Goldblum, egy szavvaddal sem értek egyet.

    Zoltán, Marvin - mi viszont úgy tűnik ugyanarról a helyről beszélünk.
    Az árak tényleg korrektek, összehasonlítva pl. az Auguszt új, Puskin mozi mellett nyílt cukrászdáinak áraival, ahol az egyre miniatűrizálatabb sütikért képesek elkérni 500-800 Ft-ot, a kávéért úgyszintén min. 500,-at. A Lotz ehhez képest fél áron dolgozik.

    Az egyik barátnőm a McDonald's-ból áthelyezte franciaóráinak székhelyét ide. :)

    VálaszTörlés