2009. november 16., hétfő

Tóth Krisztina könyvbemutató volt a PIM-ben

Volt szerencsém Tóth Krisztina Hazaviszlek, jó? és Magas labda c. kötetének könyvbemutatóján részt venni november 12-én a PIM-ben. Telt ház volt a Vörös Szalonban.
Az esemény több volt mint könyvbemutató. Az ízelítőül szánt verseket, novellákat a szerző, Pelsőczy Réka és Scherer Péter olvasta fel, a beszélgetést Valacka András tanár vezette.
Tóth Krisztina jó humorral bír. Ám a pokoli tömör történetek hétköznapi szavakkal szőtt és épp ettől mélységesen tragikus hangja az igazán Tóth Krisztinás. Utánozhatatlan.
A könyvbemutató végén A kutya c. versét a szerző olvasta fel, sorról sorra bontakozott ki a rémséges, ám legtöbbünkkel valamilyen formában sajnos már megélt történet. Mondatról mondatra húzta magával a borzalom mélységébe, a történet hatására egyszerre levegőt vevő vagy éppen nem vevő hallgatókat. A szóban forgó borzalmat az emberi felelőtlenség, a közöny és a magunk tehetetlensége szülte. Ám a verset hallgatva senki sem maradhatott közönyös, senki sem úszhatta meg a történetet. Magam minél inkább igyekszem az ilyen eseményeket mielőbb kiszorítani a tudatomból, az emlékeimből. Tóth Krisztina nem fél ezektől a történektől, átéli és leírja.
Nem bántam volna, ha nem ezzel a rendkívül nyomasztó verssel záródik a bemutató.

3 megjegyzés:

  1. Iszonyatosan régen láttam Tóth Krisztinát. Kamasz voltam, ő is. Ha jól emlékszem, már akkoriban jó verseket írt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyjából 10 éve lehet kedvenc költőm.
    Rendkívül tehetségesnek tartom.

    VálaszTörlés
  3. A történet tényleg rémes. A szenvedés teli magányos halál és az ezzel való nem szembenézés. A részvét (=részvétel) megtagadása. Csak akkor vagyunk jók egymásnak, ha strammak és hasznosak vagyunk. A többi menekülésre ad okot. Ez van.

    VálaszTörlés