2009. november 18., szerda

Amit a jobboldaltól irigylek

Gyakori kritika, hogy a baloldal elhanyagolja a választóit, nincs igazi kommunikáció a szimpatizánsokkal. Közvélemény-kutatásokkal tele a padlás, ám valódi kapcsolat nincs a szavazókkal. Nagy a lemaradás a közösségépítés terén a baloldalon, a lojalitásra hosszú távon zsebtöméssel (pláne, ha nincs is mivel tömni) nem biztos, hogy érdemes építeni. Ne csak a licit szabályozza már a szavazatarányokat. Nincs valódi kommunikáció, találkozás, közösség. A jobboldalon - többek, de a fontosabbak közt - a vallási közösségek (nyilván nem minden vallásos és templomba járó jobboldali, de jellemző), a templomba járás alkalmával ápolt kapcsolatok állandó teret és alkalmat biztosítanak az együttlétre, a közös gondolkodásra, a közösséggel való szolidaritásra, a baloldalon efféle tereket, helyeket, alkalmakat max. csak ad hoc találunk. Nagy hendikep ez a baloldal kultúrájában. Valamikor el kellene kezdeni ledolgozni.

16 megjegyzés:

  1. A szomszéd kertje mindig zöldebb. De ez a zöld az esetek többségében káprázat. Jó lenne, ha így lenne, mert akkor legalább valami lenne.

    VálaszTörlés
  2. Igen, de a baloldalon nincs is zöld, még szép, hogy szebb a szomszéd kertje.
    Úgy értem nincs igazi alternatív közösségi tér a nem hívőknek, a templomhoz képest (akik ugyancsak nem csak baloldalon vannak, ahogy a templomba járók sem csak jobboldaliak). Közösségi tér, ahol szellemi, lelki muníciót gyűjthetnének hétről hétre. Egy gyülekezetben legalább valamit tudnak egymásról az odatartózok. Újra és újra találkoznak, miegymás.
    Nem rossz találmány ez a lelkipásztorság, kellene valami világi alternatíva.
    Nem rossz ez a blogtérgyülekezet, több mint a semmi, de mégsem az igazi.

    VálaszTörlés
  3. Megvolt ez, csak elsorvadt! Voltak munkás dalárdák, kórusmozgalom, közös kirándulásokkal, családi-baráti eseményekkel. A természetjárás a fénykorában tömegeket mozgatott. Számos klub épített és tartott fenn menedékházat, kulcsost (pl.Vasas-kunyhó, Spartacus-ház) Az evezős túra sem a bankfiúk privilégiuma volt a Rómain! Évtizedekig fejlődött, virágzott. Generációk nőttek fel az olyan spontánul megszerveződött közösségekben, mint a szigetmonostori telep vagy a Gödi Fészek. Aztán voltak szavaló- és dalestek, bálok, táncos rendezvények. Eszperantó és másfajta tanfolyamok, olvasókörök.
    Ezeket egyfelől az állami gyámkodás, rátelepedés tette tönkre, ami persze ellenőrzési jogkörökkel és beleszólással járt. A "támogatás" a spontán civil mozgalmak édes mérge. Minél nagyobb, annál veszélyesebb. Manipulációkra, durva beavatkozásra ad alkalmat, de el is lustít, leszoktat az önállóságról, kezdeményezésről. A néhány évtizedre háttérbe szorult jobboldal "megtűrt" civil kezdeményezései ezért maradtak fenn jobban, mert az apparátus elleni küzdelmük találékonyságra, módszereik folyamatos finomítására késztette őket. Ha csak a beat-misékből kinövő szabadtéri "kápolnakoncertekre" (Sitke stb.)az MDF bázisát felnevelő táncházakra, az izgalmas éjszakai kirándulásokból sarjad ifjúsági zarándoklatokra gondolok...
    Nem baj, nemsokára megint lesz baloldali cserkészet, természejárás megint.

    VálaszTörlés
  4. trendo, ez nem is komment, hanem egy remek önálló bejegyzés - köszi, hogy hozzám tetted. :)
    Úgy legyen, ámen, ahogy mondod az utolsó mondatban.

    VálaszTörlés
  5. Miután, anno, lelkesen feltetted a közösségekről szólósnassz esszémet a a saját blogodra, azóta úgy érzem, hasonló véleményemeim sem állnak távol tőled. De ezekből vajon mikor lesz közösség? :)) :((

    VálaszTörlés
  6. "Nem baj, nemsokára megint lesz baloldali cserkészet, természejárás megint."

    S lehet majd a gardróbban sokszorosítógépet tartani (a technika haladásával most fénymásolót), röplapozni, illegálisan szervezkedni, bujkálni és bujtatni...?

    Az óra folyton körbejár. (Trendo, az ilyen svájci is, mint én:))

    Egyébként üdv. Kaktuszka, most csöppentem ide, majd visszajárok.

    VálaszTörlés
  7. Marvin, köszönöm, hogy benéztél hozzám, szívesen látlak! :)

    A gardróbról áthelyeződött a hangsúly a virtuál közösségekre. Lehet a templom tere helyett idővel ez lesz a kovász.

    VálaszTörlés
  8. A konspiráció hagyományos módja is igen bajos, de a virtuális térben még csak a szemébe se lehet nézni a másik félnek, hogy megkíséreld belőni, ki fia borja, már amellett, hogy mit állít magáról...

    Jaj, borzasztó, hogy ilyeneken kell mostanában megint gondolkodni!

    Lásd. dec. 16-i postom, a nyolcvanas évekről ...

    De inkább most élvezzük szűkebb köreinket, bontogassuk a kései ajándékokat, pihenjünk, s reménykedjünk, hogy idén még potyog egy kis hó :)))

    VálaszTörlés
  9. Én hosszú távon gondoltam, hogy esetleg formálódhatnak olyan közösségek, amelynek tagjai a valós térben is találkoznak, de az eredeti kovász a virtuália lesz. Amúgy a rosseb tudja.
    A hónak idénre a'szem annyi.

    VálaszTörlés
  10. Kaktuszka! Találkoztál már addig nem ismert de a netről kedvelt bloggerrel, levelezőpartnerrel személyesen is? Én igen. És csalódás volt.
    És van akit már előbb ismertem az életben, és mondhatom, a neten egészen más képet fest magáról. A valóságban tudom, hogy megbízhatatlan, és mentálisan súlyos beteg, a netről azonban ennek ellenkezője jön le.

    VálaszTörlés
  11. Marvin, egyáltalán nem igyekszem a neten megismert emberekkel a valóságban találkozni, mert szinte soha nem olyan a tényleges találkozás mint amilyen a netről átjön. Kompatibilisnek tűnünk, de aztán a frászt. (Egyszerű példa, a dohányosokkal szemben nálam zéró tolerancia van a való életben, itt a neten ugyebár ez nem gond, de egy légtérben egy percet sem vagyok hajlandó szívni, stb.) Nyilván vannak kivételek, de óhatatlan az illúziógyártás, ha nincs valós kontakt. Hosszú távon azonban nem lehetetlen, hogy mégiscsak valamilyen közösségösszetartó, -szervező közeg lesz a net.
    Igen, mintha két külön világ lenne, a valós életben lévő barátaim legtöbbje alig használja a netet, nem blogol stb. Mégis remekül kijövünk. Akikkel a neten futok össze, viszont a valós életben nincsenek. Valahogy élesen elválik a kettő.

    VálaszTörlés
  12. Hát igen, valahogy így van ez...

    VálaszTörlés
  13. Ha esetleg nem futunk össze, akkor a lehetőségekhez képest békés, boldog új évet!

    VálaszTörlés
  14. Köszi, búék és borúra derűt kívánok!

    VálaszTörlés