2011. május 8., vasárnap

Kávéházi verses utazás

... vizuális és zenés utazás a francia, magyar, olasz és cseh versek világába - invitált a New York Kávéház minapi programjára szóló meghívó. Az előadás a L'esprit des cafés, l'âme des poètes, avagy a kávéházak lelke, a versek szelleme címet kapta. A címet és a programot ízlelgetve, mely szerint vers, zene, effekt vár majd rám, arra gondoltam, ebből bármi lehet, fejvesztett menekülés és különleges élmény is. Szerencsére ez utóbbi esett meg.

Az Isabelle de Andrade rendezte előadás európai költők verseire épült. Többek közt Radnóti, Ady és József Attila költeményeket adott elő Kóti Andrea és Németh Dávid, franciául Paul Fargier szavalt. Az élő zenén kívül, a háttérben monitorokon szépen komponált képek, effektek kíséreték a produkciót.

Ez olyan út, amelyen érdemes elindulni. Versek, a mai magas ingerküszöbű világban, multimédiás effektekkel (Renaud Vercey festői multimédiás munkája), zenével, mozgalmassággal, váratlansággal megbolondítva, intimitással fűszerezve, ez utóbbinál a közönséghez való fizikai közelségre, a közönség fülébe csilingelésre gondolok - jól működhet. Még a franciául előadott verseket is öröm volt hallgatni. Noha nem beszélem a nyelvet, az előadó, Paul Fargier szuggesztív előadásmódja nem hagyta a figyelmemet elkalandozni.

Élveztem az est minden percét. Kár, hogy csak háromnegyed órás volt a program. Épp, hogy belemelegedtem, már véget is ért.

Az előadás uniós támogatással jött létre, a produkció partner-kávéházai a budapesti New York Kávéházon kívül, francia, cseh, olasz kávéházak.

Friss, üde, különleges program volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése