2009. október 13., kedd

Pánik - Nemzeti Színház


Mika Myllyaho finn drámaíró Pánik c. darabjának főpróbája október 10-én volt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Az előadás ismertetője a darabot az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén c. film férfi verziójaként aposztrofálta, ez volt számomra a mézesmadzag, amely megvetette az október 10-ei főpróbára a jegyet. 

A nézőtér rendhagyó berendezésének pásztázása kellő szórakozást nyújt a nézőknek az előadás kezdetéig. A színpad előtt két-három sorban babzsákokra telepedhetnek a kényelmes öltözékben érkezők. Lehet találgatni ki veszi lazára a figurát és huppan a babzsákokra. Az oldalt elhelyezett nyurga lábú bárszékek látványát is szokni kell, ezzel is elmegy némi idő, meg annak figyelésével, ki, hogyan kapaszkodik fel rájuk. De nyugalom, többségben vannak a normál széksorok a kevésbé kísérletező kedvűeknek és szoknyában érkezőknek.

A díszlet egy kanapé, alatta gombócban szorongó zoknik, papírok, felismerhetetlen eredetű szemét… A kanapé szakadásai ragasztócsíkokkal javítottak. Ez adja meg az alaphangot a három pasi egy lakásban fílingnek.

A lakásból pánikbetegség miatt hónapok óta ki nem mozduló Marcié a lakás. Hozzájön a nem szívesen fogadott, de ezzel mit sem törődő Robi, aki az idegösszeomlás szélén áll barátnője miatt, aki valami lehetetlen prioritások felállítását követeli tőle. Ehhez, ill. a kapcsolat megmentéséhez kér segítséget a nem pszichológus, de pszichológust korábban sokat látogató Marcitól. Marci vonakodva, de elvállalja a „kezelést”. Hogy ki az őrültebb, azt majd mindenki maga dönti el, ha tudja. Mindesetre Robi igyekszik a feladatokat végrehajtani. A folyton telefonáló tévés Tomi (Marci öccse) a maga módján igyekszik segíteni Robinak az idegösszeomlást elkerülni. Tanácsolja, hogy mindenekelőtt érezze magát jól a bőrében, s ezt egy látványos kick-box feladatsoron keresztül szemlélteti.

A fiúk nem tudnak megegyezni, hogy melyikük a „beteg”, ám eközben, amit lehet egymás szemére hánynak. Nyers, káromkodásokkal erősen fűszerezett, ám komikus veszekedések zajlanak közöttük. A vécéből is látunk közvetítést egy kifüggesztett képernyőn keresztül. Marciról megtudjuk, hogy nagyon begurul, ha valaki nem keféli le a szart a vécéről. Nem érti azt sem, hogy „mi a geci baja van, ha nincs semmi baja”. Néha "kicsit fanatikusnak" látszik. Tomi szerint a szerelem kamu, hiszen még egy üvegbe sem lehet beletenni.

Modern, de nem modernkedő rendezés, szimpatikus, tehetséges fiatal színészek. Káosz és őrület, derű és lelki nyomor. Tükör. Élmény volt.

A közönség mimóza lelkű része legalább edződik a trágár beszéden, a szintén közönségesek mint én, eltűnődhetnek annak visszataszítóságán, de egyben szelepkieresztő hasznosságán.
Trágárságot nehezen tűrőknek, mesevilágban élőknek nem ajánlott. Szerintem nagyon jó!


4 megjegyzés:

  1. Műveletlenségemben tudni szeretném, ki az a Myllyaho (ha jól írtam). És ki lehet Rába Roland, aki rendez.
    Szívesen elmennék megnézni. Jók a fürdőköpenyek. A széplelkem meg szabin van.

    VálaszTörlés
  2. Fogalmam sincs ki ez a fickó. Eredetileg azt sem tudtam fickó-e? :)
    Kérdésed miatt kénytelen voltam böngészni utána :D
    http://www.litera.hu/lathatas/mika-myllyaho-kaosz

    Jé, fönn van a facebookon is: http://www.facebook.com/people/Mika-Myllyaho/656262388

    VálaszTörlés
  3. Én is csak a név miatt gondoltam ::)) Ha a fészbukkon nem is jelölöm be, a literán megnézem.

    VálaszTörlés
  4. Oh my Good!
    Facebook üzenetben megdicsértem Mika Myllyahonak a magyar előadást! És válaszolt, hogy örömmel hallja és meg fogja nézni! :D
    És bejelölt ismerősnek, pedig nem is zaklattam ezzel, de örülök neki. :)
    Olykor mókás dolog ez a virtuália!

    VálaszTörlés