2011. július 17., vasárnap

A Monostori Erőd


A képek Visegrádon, a Monostori Erődben és Komáromban (Szlovákia) készültek.

Nem tudom megmondani honnan az ötlet, menjük Komáromba erődöt nézni!, de tegnap megtörtént.
Bevezetőnek jólesett egy kis visegrádi bobozás, Dunakanyar-bámulat.
Majd még egy órás autózás, s máris a Csillag Erőd bejáratánál voltunk, amely csak 14-16 óra között látogatható, így tovább is álltunk. Az Igmándi Erőd viszont az Asterix-film forgatása miatt van zárva augusztusig. A filmforgatások kedvelt helye eme erődvidék. A Borgiák forgatásának is helyszíne volt a hírek szerint.
Napsütötte, tágas parkoló várja a Monostori Erődbe érkezőket. A napsütötte jelző nem oly örömteli hír kánikulában, ám az erőd nagyrészt föld alatti, de legalább földdel borított és akár 5 méterig terjedő falvastagsága, ha az autót nem is, de immár lábra kelt utasait kitűnően védi az erős napsugárzástól.
Az először idelátogatóknak mindenképpen ajánlom a vezetéssel történő bejárást, mely óránként indul, s csak 200 Ft pluszt jelent a belépésnél. Remek vezető jutott nekünk! Hála a tárlatvezetők istenének! Jenei Róbert tartalmas, könnyed, szórakoztató vezetésének köszönhetően a 1,5 óra úgy röpült el, mintha csak 15 perc lett volna. A jó tárlatvezető olyan mint a fűszer, a szikár tényeken túl jól adagolt anekdotákkal, humorral kelt ámulatot a látogatókban.
A „fűszerezésen” túl, azért is hasznos a vezető igénybevétele, mert az erőd nem minden része látogatható nélküle, s ráadásul némely, ugyan szabadon látogatható, ám igen sötét, de legalább lépcsős, az is különböző vastagságú részén, igencsak elkél az előzetes figyelmeztetés, láb-, csukló- és koponyatörést megelőzendő.
Az újabb és újabb, igen sötét folyosókra kanyarodva, végtelenbe vesző boltívek látványa tárul újra és újra elénk. Gyakran elhangzó fordulat volt például az úúúristen és az a’szta felkiáltás a látogatók szájából.
Elképesztő, lenyűgöző komplexum. Nem irigylem azokat a férfiakat, akiknek itt „teljesedett be” katonasorsuk. Hideg, sötét hálótermek, hatszemélyes közös latrina, dunai fürdés télen-nyáron itt „biztosítva volt”, „cserébe” az életük egy paraszthajszálon függött.

Legalább egyszer látni kell.

Továbbiak az erőd honlapján: http://www.erod.hu/index.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése