2010. március 14., vasárnap

Postamúzeum

E héten kaptam a jópofa, vicces, ilyen-olyan ímélrengetegben egy képösszeállítást az Andrássy út 3. alatti palotáról, melyben a Postamúzeum talált otthonra.
A posta szót hallva, a sorállás, várakozás kellemetlen és hosszú percei jutnak eszembe, nemigen csábít ez éngöm effajta látványosságok felé.
Ám a fotók egy pazar épület tereit mutatták, aminek ellenállni nem bírtam.
Bámulatos ólomüvegbetétek, faburkolatok, Lotz-freskók díszítik a lépcsőház és a belső terek falait, mennyezetét.
A palotát az immár az Új köztemetőben nyugvó Saxlehner András építtette posztókereskedésből és keserűvízforgalmazásból származó vagyonából. Volt itt lakó a gyáriparosok szövetsége és a bélyeggyűjtők egylete is. A szóbeszéd szerint az épületet eladták, a Postamúzeum jelenleg pereskedik a helyért.
Kapucsengővel lehet bebocsáttatást nyerni, utána nem kevés idő, míg a látványra felkészületlen látogató felér az első emeletre, ahol a múzeum található. A lépcsőházban ugyanis egyik ámulatból a másikba esünk a nem túlzottan megvilágított lépcsőház pompás díszei, freskói, lámpái, berakásai láttán.
A múzeum agilis teremőrhölgye szórakoztató kísérőnek bizonyul. Korábban vízlépcsőt rajzolt (ha jól emlékszem), most nyugdíjasként veti bele magát a teremőr, gardedám és tárlatvezető szerepébe. Szívélyesen mutatja be a csőposta működését (megtudjuk, hogy a porszívó szisztémával azonosan működik), delegál bennünket a két telefonfülkébe, hogy kipróbáljuk a sok évtizedes, kurblis masinákat. Fényképészeti tanácsadóként is funkcionálva felhívja a figyelmet a a csillár-tükör kombináció látványára. Szentesi mivoltáról is megtudhatunk egy keveset, amikor az egykori szentesi posta faburkolatú pultjához érünk.
Nézz be ide mielőbb, mert megéri. Ha meg kipenderíti az új tulajdonos a múzeumot, nem lesz lehetőséged bekukkantani ebbe az elbűvölő épületbe.

7 megjegyzés:

  1. hűűűű + háááááát nagyon szépeket láttál valóban.

    VálaszTörlés
  2. Én csak azt nem értem, hogy miért az Andrássy úton található. Nincs olyan nagy látogatottsága, valamit rosszul csinálnak. Én ott lakok, pár házsorral odébb. Nekem is tetszik, de talán jobban meg kéne hírdetni, meg nem hiszem, hogy a magyar posta története, csak ennyit érne.

    VálaszTörlés
  3. Hát nem hirdetik magukat túl, az biztos.
    Már rengetegszer elmentem előttük, de ha most nem jön az épületet bemutató fényképes ímél, akkor nem jutott volna eszembe bemenni.

    VálaszTörlés
  4. Utoljára a Tájak, korok, múzeumok mozgalom vitt ba nagyobb tömegeket a hagyományos múzeumokba, összekapcsolván a művelődést a játékkal. A múzeumok is rákényszerülnek ma már, hogy ötletes marketinggel árulják magukat. Ennek vannak kétségtelenül ízléstelen vonásai, de azért a folyamat halad előre a maga tekergős útján. És nehéz elldönteni, hogy mind művészetkedvelő-e, aki egy-egy sztárfestő kiállításáértáll sorba órákat a Szépművészetinél, kultúrsznob, vagy csak arra kíváncsi, hogyan lehetne ellopni a képeket?! Mindenképpen szerezhet tapasztalatokat, gyarapodhat a tudása... :)

    VálaszTörlés
  5. Galagonya született? :)

    Szerintem ma már sok múzeum egészen jól láttatja magát. A Postamúzeum nem tartozik ezek közé.

    VálaszTörlés
  6. EGyszer, egy múzeumok éjszakáján üresjáratban tévedtünk oda, belebotlottunk. Mondhatom, belül is jó, a kiállítási anyag is jó, meg persze az épület is. Érdemes bemenni!
    Fene tudja, én se tudtam róla, hogy létezik egyáltalán...

    VálaszTörlés