2010. március 19., péntek

A választás jegyében: Gyurcsány Ferenc a Charta-rendezvényen



Hallottam, olvastam: sokan felháborodtak, fanyalogtak, rendre elvitatták a volt miniszterelnök jogát az értékeléstől, számvetéstől. Magam meg azon háborogtam, hogy merik elvitatni bárki jogát, pláne egy volt miniszterelnökét a közszerepléstől.

A Charta-rendezvényen, a program kezdete előtt 40 perccel már szép számú publikum gyűlt össze a nézőtéren. A programra várva a Four Fathers szórakoztatta a várakozókat.

Négy órakor Vitányi Iván lépett a szónoki emelvényre. Kárhoztatta a politikát, amiért csodaváró országunkat nem kigyógyította rákfenéjéből, hanem tetőzte, kihasználta e gyengeségét. Vitányi egyetért OV felhívásával is: itt az idő, na nem a király nélküli királysághoz, hanem ahhoz, hogy a társadalom együtt vállalja a megújulást.

Bauer Tamás szerint: aki otthon marad a választáskor, a 80 évvel ezelőtti múltra szavaz. El kell menni szavazni és demokratikus pártra kell szavazni. Nem demokratikus az a párt, amelyik megakadályozza a vitát, nem ismerteti mit fog tenni. A Jobbiktól annyiban különböztette meg a Fideszt, amennyiben ez utóbbi nagyobb. Kire adjuk a szavazatunkat? TGM-re hivatkozva, a fő kritérium, hogy egy párt milyen törvényeket szavazott vagy utasított el. Emlegette Molnár Lajos nem rég megjelent könyvét, mely szerint olyan iratokat találtak a Fidesz-éra idejéből, ami szerint csökkenteni szándékoztak a kórházi ágyszámot, önrész bevezetéséről s versengő egészségbiztosítókról is szóltak a papírok, ám semmit nem valósítottak meg e tervekből. Gyávák voltak hozzá. Az MSZP-SZDSZ kormány viszont belevágott a kórház átalakításba, a patikaliberalizációba, rendbehozták a biztosítottak nyilvántartását, mely növelte a bevételeket. A biztosítói reformot is megcsinálták volna, ha a népszavazás miatt az nem lehetlenül el.
Szerinte - és ezzel magam is egyetértek - a Fidesz a nemzeti ügyek ellenzékeként működött.

Gyurcsány Ferenc volt a harmadik szónok. Beszédében kitért szenvedélyes természetére, "cifra" beszédére. Összegezte az elmúlt évek fő lépéseit, hibáit és erényeit. Mint például 2002-től megerősödőtt a parlamenti kultúra, a korábbi három hetenkénti ülésezéstől visszatértek a hetenkénti ülésezéshez.
A nagyjából 1500 milliárdos hiányért a felelősséget a következők szerint osztotta fel: a felét a Medgyessy-kormány jóléti intézkedései, egyharmadát az Orbán-kormány tevékenysége, egyhatodát a Gyurcsány-kormány költései okozták. Mindezek sok jószándékú, tisztességes célú intézkedést is jelentettek, ám 2006. után már csak a visszafordulásra volt lehetőség.
Az elmúlt években sok autópálya, híd, nagyberuházás készült el. Ezeket a magyar adófizetők építették, nem a kormány. Gyurcsány saját értékelése szerint 2006-ban rosszul mérte fel erőiket. Tévedett, amikor azt hitte, az igazság és az akarat elég a győzelemhez. Nem vette észre a különbséget a választók reformszándéka és reformtűrőképessége között. De ebből nem az a tanulság, hogy ne akarjunk jobb országot teremteni. Viszont nem elegendő sokunk reformszándéka, ha a túlnyomó többség nem akar velünk jönni. Gyurcsány felrótta a Fidesznek, hogy nem a választás racionális alternatívájaként, hanem irracionális gyűlöletkeltőként jelent meg.
A Fidesz-szavazókhoz intézett kérdése: vajon demokrata politikusok azok, akik mindennap korcs, szemét, féreg jelzőket emlegetnek, akik nem határolódnak el a molotovkoktélos támadásoktól?
A Jobbik-szavazókhoz szóló intelme szerint, olyan vita nem létezik, amit a düh, agresszió megoldott volna, abból legfeljebb, még jobban elmélyülő probléma és tragédia származhat. A szélsőségesség pedig, a pokolba juttathatja Magyarországot.
Gyurcsány szerint az elmúlt 20 év legnehezebb választása előtt állunk. Beszéde végén kérte a bizonytalanokat, az MSZP-t támogassák, a csalódásnál legyen bennük erősebb a jövőért érzett felelősség.

Néhány hónapon belül harmadik alkalommal hallgattam Gyurcsány Ferenc beszédét élőben. Mindig inspiráló hatással van rám.


16 megjegyzés:

  1. Szuggesztív, dinamikus egyéniség, de megbukott.

    VálaszTörlés
  2. Nálam is megbukott, örökre, végérvényesen. De az igaz, hogy a csalódásnál fontosabb a jövőért érzett felelősség. És ha esetleg a FIDESZ, A Jobbik és az MSZP közül kell választani, akkor önmagamat lehányva mégis az utóbbira kell majd voksolnom.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem mindegy hogy a három közül ki melyikre szavaz. Mindegyik lopott már eleget. Mindegyik párt híres szájhős. Mindegyik nevetséges, főleg Fletó, akinek ugyan volt bátorsága újra megszólalni, de a saját közönség előtt ez nem is olyan nagy dolog. Állt volna ki a Kossúth térre, azt hiszem hazáig futott volna. Hol volt az ifjúság, a középkorúak.
    Itt jóformán csak a nyúgdíjasok voltak, de azoknak is csak egy része kíváncsi már, mert újat nem tudott mondani. Ugyanazt ismételte el, amit már tudunk, de azért a felelősséget nem kellene ráhárítani másokra. A tények magukért beszélnek. 8 éve ők uralkodnak, de még mindig az orbán féle kormányzásról beszélnek. Holott 2010-et írunk. Az irányítás az ő kezükben volt, döntő többséggel. Nem mutogatni kell, hanem ténylegesen felvázolni az elmúlt 8 év kormányzását. Erről viszont nem szívesen szeretnek beszélni:D

    VálaszTörlés
  4. Dani, ha valaki, akkor OV az, aki kizárólag a sajátjai között lép fel cirkuszi hősként. Viszont folyamatosan uszít és gyűlöletet kelt, ehhez ért a legjobban. 20 éve visszataszító figurának tartom és ez csak negatív irányban változott. Megbukott már többször, mégis itt van a nyakunkon 20 éve.
    Micsoda hülye ország az, ahol egy ilyen réges rég lejárt szavatosságú figura a legnépszerűbb. Részemről semmiféle közösséget nem vállalok a J.ikra szavazókkal. A Fidesz csak néhány árnyalattal különb náluk.
    A Kossuth téren egy csürhe terrorizálta az ott lakókat és a törvényesen választott képviselőimet, mellesleg a Fidesz asszisztálásával.

    Speciel, mint írtam én is ott voltam a pénteki Gyurcsány-beszéden, és nem vagyok nyugdíjas. Bár nem hiszem, hogy nyugdíjasnak lenni bűn.
    Mondjuk több adót befizettek mint az ingyen tanuló egyetemi ifjúság.

    VálaszTörlés
  5. Nahát, hogy én Kaktuszka minden szavával egyet értek, már megint...!

    Kiegészíteném avval, hogy én meg éppen 1988 óta tartok OV-tól, pedig akkor még sokan a tiszta szívű, bátor fiúcskát látták benne. Jó néhány tüntetésen láttam-hallottam szónokolni. Nekem számtalan gesztusa figyelmeztető volt már akkor is, hogy szó sincs itt tisztaságról, hanem annál több agresszióról, frusztráltságról...

    VálaszTörlés
  6. :) Vigye el őt az ördög.

    Marvin, úgy néz ki, szavazhatsz több eddig még le nem szerepelt pártra! :) Bár kétségünk ne legyen, mindet utol fogja érni a korrupció.

    VálaszTörlés
  7. Ahol ember van, az mind elromlik előtt-utóbb. De addig is, legalább rövidtávon, hátha pozitív energiákat visznek a dolgok folyásába.

    VálaszTörlés
  8. Igen, én is bízom az újak (konkrétan Civil Mozgalom) frissességében.

    De ettől Gyurcsány mellett továbbra is lándzsát török és teszek a hisztériára.

    VálaszTörlés
  9. Én legszívesebben senkire nem szavaznák, de ezt nem tehetem meg. Viszont az MSZP-t nem csak az ország kirablása és eladósítása miatt nem szeretem. A legnagyobb indok, ami engemet is érintett, az a főiskolai időszakom alatt történt. Amikor drasztikusan lecsökkentették az ösztöndíjakat. Volt olyan ösztöndíj, amit 3 hónapig visszatartott az állam, hogy kamatozzon, és már ott jártak, hogy egy rakás önkormányzat akarta perelni a kormányt, és ebben uniós pénzek is voltak. Sok juttatástól megfosztotta a diákokat. Olyanoktól is amit ő maga talált ki, hogy ezzel is népszerűsítse a kormányt, hogy ők jobban csinálják mint a FIDESZ. De szét is is rombolta az oktatási rendszert. Csak meg kell néznünk az egy főre jutó normatív támogatást az iskoláknál, akkor 2002ben több volt mint most 2010-ben. Amikor Romániában magasabb. Nem hogy a színvonalt növelték volna, fokozatosan lesüllyedtünk.
    2006-ban Budapest miatt nyertek és főleg mivel a nyúgdíjasok többsége rájuk szavazott.
    De ez most már megváltozott. Most már nem a FIDESSZEL kell versenyezniük, hanem a jobbikkal. Nagyon érdekes. Most sem lesz jobb, de lesznek változások, ezek pedig pozitív irányú folyamatokat fognak beindítani, ha állja a szavát. Igazából az EU fogja MO-ot kihúzni a süllyesztőből, nem pedig egy kormány. Hatalmas változások nem lesznek még pár évig, helyre kell jönnie a gazdaságnak és annak a bizalomnak, ami az utóbbi pár évben megrendült MO és Brüsszel között. Abba kell hagyni azt a fajta gondolkodásmódot, hogy úgy mindent hitelből állunk. Pl. Budapesten minden felújítás külföldi hitelből történt. Ami elég dúrva., amellett, hogy úgy kezdtek bele a metro építésébe, hogy még nem volt biztos az, hogy támogatni fogja e az EU, ez felelőtlenség.
    Nem itt állnánk, ha úgy gazdálkodnánk az EU-s pályázati pénzekkel, mint Románia teszi.
    Most készült el a legfrissebb EU-s jelentés, amiből világosan kiderül,hogy Mo az elmúlt 6 év során, jogosulatlanul vette fel a pénzeket. A keleti régiót kellett volna felzárkóztatni. Helyette a legtöbb pénzt Budapest kapta és a fejlett nyugati körzetek.
    Néha pedig elherdálták a pénzt. Mint 30 centiméteres kilátóra, bordélyházra, 17 milliós kutyaólra, saját építésű luxusszállodára, meg nem vett műszaki termékekre és még sorolhatnám. Csak azzal nem számoltak, hogy ezt vissza is kell fizetni.

    VálaszTörlés
  10. Egy ország miniszterelnöke nem teheti meg, hogy lekúrvázza a saját országát, és becsmérlő szavakkal jellemezze. Nem küldheti el a vállalkozókat, a kirohanásaival, hanem meg kell próbálnia leülni velük és közös nevezőre jutni. Lásd az összes nagy vállalkozás kiment Szlovákiába, a szlovákok azóta is jót röhögnek rajtunk. Aki az erdélyi magyarokat lerománozza, és olyan jogoktól fosztja meg a kampányai, kiáltványai által, amit mindenkit megilletne egy normális törvényi kidolgozás figyelembevételével, az jobban teszi, ha elássa magát. Aki a magyarországi zsidóságra káros képződményként beszél az jobb lenne ha inkább elhúzna ebből az országból.

    VálaszTörlés
  11. Dani, esetleg felajánlhattad volna az ösztöndíjadat a metróépítésre és akkor kevesebb hitelt kell felvenni rá. Örülj, hogy egyáltalán volt ösztöndíjad és nem neked kellett fizetni a tandíjat. Az ösztöndíjadat az én kibaszott adomból kellett fizetni. Vazze.

    Semmiféle oktatási romokat nem látok. Mindenki továbbtanul.
    Minden átalakulásnál ki kell taposni az utat, semmi nem megy karikacsapásra.

    Hát én sokkal közönségesebb tudnék lenni mint Gyurcsány az országgal és veled is, a nagy magyar vállalkozókkal is, akik kimennek Szlovákiába.

    Az őszödi beszéd, számomra egy őszinte beszéd volt és nem a kibaszott nyilvánosságnak szólt. A t. ország a hipnotízőröket kedveli, ostoba ámításokkal levehető a lábáról, mondd meg neki az igazat és beverik a fejed.

    Persze, hülyeséget mindig lehet citálni, itt van pl. az a szállodatulajdonos, aki huszárként festményen istenítette a dicső jobboldalt - Kósa huszárt és a többieket - emlékeim szerint pályázati pénzekből. És nem volt ez jobb az Orbán-éra alatt sem. Orbán-bányák, Joszip Tot, Tokaj szőlővesszeje és a többi.

    Szerintem sok jó dolog épült az elmúlt 8 évben: ennyi autópálya még sosem, hidak (Pentele-híd, Völgy-híd, Megyeri-híd) úgyszintén gyönyörűek. Akármerre nézek épül vagy megújul valami. Spec. nálunk új kórházi tömb.

    Az egészségbiztosítási felügyelet is egy lépés, a semminél több.

    Nem fogunk szót érteni, mert nagyon máshogy látjuk a világot, máshova helyezzük a hangsúlyokat.
    Kímélj meg a további látogatástól, én is messze elkerüllek.

    VálaszTörlés
  12. Jó, megértettem, de én csak a tiszta tényekről beszélek.

    VálaszTörlés
  13. Na jó finom leszek: a nagy lófütyit! A jobb, szélsőjobb propagandáról és hisztériáról beszélsz. Egyoldalú csúsztatásokkal teli, csak rosszat, hibát, sőt mi több, csak bűnt látó tipikusan szemellenzős jobb, szélsőjobb duma.
    Nem kérek belőle.

    VálaszTörlés
  14. Dani, a további hozzászólásaidat törlöm, ne fáraszd magad a megírásukkal. A saját eszméidet, a saját blogodon terjeszd.

    VálaszTörlés