2009. december 13., vasárnap

Kincsem-Imperiál - Híres magyar versenylovak c. kiállítás a Mezgazmúzban




Pénteken nyílt a mezgazmúzban a Kincsem-Imperiál - Híres magyar versenylovak c. kiállítás, lényegében önök kérték alapon. Ugyanis a látogatók a 6 évvel ezelőtti kiállítást látták volna szívesen már évek óta, s íme a közkívánat teljesül.
A megnyitót tartó Fehér György főigazgató ígérte, hogy a kiállítás jövőre tovább fog bővülni, ehhez szponzorok támogatását reméli. (Jelen kiállítást például tápiószentmártoni vállalkozók és az önkormányzat is támogatta.) A bővített kiállításon bemutatják majd a lovassport teljes spektrumát a galopptól a lovasterápiáig. A pénteki (dec. 11.) megnyitón jelen volt Imperiál trénere, Aperianov Zakariás és zsokéja Németh Ferenc is. Szintén jelen volt a Kincsem Park igazgatója Vajtó Lajos is, akit leginkább playboynak néz a tudatlan és /vagy rosszindulatú látogató. Szavait nagyon nem hallottuk, mivel a mikrofon a mellszőrzete (ha egy playboynak egyáltalán van olyan) magassában volt sajnos elhelyezve.
Az egytermes kiállítás főszereplője Kincsem (Sótonyi Péter elmondta, hogy Kincsem csontváza 1952-ig az Állatorvosi Egyetemen volt kiállítva) és Imperiál csontváza, de mellesleg a magyar lóversenyzés történetével, szabályaival, tárgyaival (például egy "antik" fogadómasinával) is megismerkedhetünk a tárlókban s a falakon. Mindkét lónak voltak sztár allűrjei, Kincsem macskabolond volt, legalábbis egy macskáért bolondult, Imperiál meg kezdetben csak szürke kancákat volt hajlandó fedezni... Ezek a celebek... De nekik is megvolt a maguk keresztje, Kincsemet orrsövény betegséggel operálta egy mezőhegyesi állatorvos Fogarason.
Lószerető naivitásomból az a mondat pofozott fel, hogy miért is tenyésztettek annyi lovat Magyarországon: leginkább a hadseregnek szánták őket.
A mezgazmúzba az állandó kiállítások miatt is érdemes betérni, de azokat eme új kiállítással kombinálva meg pláne. Na nem a földszinti, hogyan éltek eleink a földkunyhóban nyűgöz le annyira, mint inkább az emeleti pazar termekben látható vadászati és természeti kiállítások.
Természetesen a lovit se hagyjátok ki!

6 megjegyzés:

  1. Megjegyzem, hogy ez nem volt egyedi bolondéria Kincsemtől! A lovak elsöprő többsége kimondottan vonzódik a macskákhoz. Tapasztalt fuvarosok, ha a lovukl sokáig egymagában volt az istállóban, akkor "kommendáltak" neki cica társaságot, "hogy a ló meg ne bolonduljon unalmában". A macskák sokszor a ló hátán aludták ki magukat, amit az boldogan tűrt.
    No persze, én is szívesebben alszom egy kis aranyos cicával, mint magamban (amilyen ló vagyok:)

    VálaszTörlés
  2. Igen, a nagyapám - aki fuvaros volt - lova mellett és sajnos alatt is megfordultak macsekok, egyik-másik pórul is járt, elég nagy volt a fluktuáció.

    Akárhogy is, szép álmokat, trendo!

    VálaszTörlés
  3. OFF: Megnyitottam a blogomat Gastrodamus, jóslatok és receptek címen ( http://trendoblog.blogspot.com/-on elérheted. Nemsokára felteszem a beígért tük.toj. ezoterikus sorozatot is :)

    VálaszTörlés
  4. Oké, már be is tettem látatlanban a Kedvenceim közé... Kérek mindig értesítést, ha máshova száguldasz blogotírni!
    Lassan, legkésőbb jövő héten benézek. Majdnem 200 olvasatlan állapotú blogbejegyzés van az rss feedemben. Lehet sajnálni. :)

    VálaszTörlés
  5. Szegény Kaktuszka! :)))
    Na nyomás olvasni, nem lazsálunk!

    VálaszTörlés
  6. Hétvégén jutok az olvasáshoz, ha jól látom. :/
    Addigra viszont már a könyved is megjelenik! :)

    VálaszTörlés