2010. július 26., hétfő

Az MTV Látogatóközpontja

Még a Múzeumok éjszakájának programjai között találtam a Magyar Televízió Kunigunda utcai Látogatóközpontja meglátogatásának lehetőségét.
Előzetes, személyi igazolványszámos jelentkezés szükséges a hétköznapokon, napközben történő látogatásokra.
További információ: itt.
A korábban 40 telephelyen működő MTV-t tömörítették erre a Kunigunda utcai bázisra. A Szabadság téri épületből két évig (2008-2009) tartott a költözés.
A több mint két órás túra alatt megtekinthetünk egy vetítőteremben rövid összeállítást a televízió múltjáról, menet közben látunk sok technikát, stúdiót, magát az épületet. Láthatjuk a 60-as, 70-es évekbeli fix optikájú kamerákat, a helyszíni közvetítő kocsihoz tartozó színes, 80 kg-os, 2 ember által cipelt, 3 operatőr által kezelt kamerát. Az üvegfalon át betekinthetünk a News Roomba, azaz a hírszerkesztőség szobájába, melyben az érdekes, álló képernyős monitorok (arra szolgál, hogy rögtön, görgetés nélkül áttekinthető legyen a táblázat: mi van kész, hol tart a vágás stb.) vannak, melyen mindenki (szerkesztő, műsorvezető stb.) követhet mindent.
A látogatóknak külön kis stúdió üzemel, ahol a vállalkozó kedvűek beülhetnek hírolvasónak, kipróbálhatják magukat a bluebox-ban időjósként, a felvételt pedig dvd-n magukkal vihetik.
Az 1-es stúdióban is körbenézhet a látogató, melynek napi energiafogyasztása egy 4 fős család 1,5 éves energiaszükségletének felel meg (remélem jól jegyeztem fel). Itt készül a Ma reggel, a Teadélután és a Nappali (ezekből csak a Ma reggelt ismerem). Sokkal kisebb a tér a tévé képernyőn keresztül látotthoz képest. Lényegében minden illúzióromboló méretben, minőségben. A valóság eltünteti a "csodát". Ami a képernyőn egy szépen kidolgozott domborműnek látszik, az a valóságban lehet, hogy csak egy színes A/4-es lap.
Talán a 80 ezer jelmezt rejtő jelmezraktár volt a legkülönlegesebb látnivaló. A raktárból elvileg bárki kölcsönözhet. Az induló ár 6400,- Ft egy hétvégére. A nagyon régi, például a Tenkes kapitánya jelmeze nem kölcsönözhető, mert védett. Nem kölcsönözhetőek a nagyon értékes vagy pótolhatatlan jelmezek sem. A jelmezraktárban láthatóak a hőskorból származó bábok, mint például Bálint, Mazsola vagy Süsü.
A látogatás végén az ajándékboltban vásárolhatunk - szerintem méregdrágán - Frakkos pólót, jegyzetfüzetet, Gombóc Artúros hűtőmágnest, kulcstartót. Elég szűk, de legalább drága a kínálat.
A túra 2,5 órás, szerintem megéri a strapát.

5 megjegyzés:

  1. Érdekes és tanulságos, amit az illúziórombolásról írsz. Az jutott eszembe, hogy mikor Spielberg önálló filmstúdiót alapított, tudatosan felvállalta az "Álomgyár" nevet.

    VálaszTörlés
  2. Igen, Álomgyárak.:)
    Úgy is mondhatnám: parizer-effektus.
    Mikor végignézed mi, hogyan kerül bele a gyárban: vagy sosem vagy nagysokára kóstolsz bele újra.

    VálaszTörlés
  3. Egyszer jártam "parizergyárban" is. Végighallgattunk egy tudományos előadást, milyen gondosan állítják be a töltelékárukban az összetevőket, a massaz paramétereit. Aztán láttuk, ahogy Józsi bácsi a vállán billegő zsákból betölti a sót... :)

    VálaszTörlés
  4. Józsi bácsi szemmértéke, arányérzéke igazi tudományos csoda. :) Csak ne köpjön bele.

    VálaszTörlés
  5. "Józsibácsikból" kétféle van. Az egyik fajtának kincset érő, pótolhatatlan tapasztalatai vannak. A másik meg nemtörődöm, tohonya és merő lustaságból megtagad minden újat, nem hajlandó tanulni.Ha a Józsibácsik halmazának a felétől a sors megszabadítana minket, akkor beköszöntene az új reformkor! Vagy a másik esetben az örök nyugalom kora :)

    VálaszTörlés