2010. július 26., hétfő

Egy romkom és két krimi

Tájékoztatom a Nagyérdműt, hogy az Újrakezdők - Szerelemes szingli szittert keres c. mozit érdemes megnézni, hozza a műfajt, komikus is, romantikus is. Ha tetszik a szexis Catherine Zeta-Jones, akkor se hagyd ki.
A 40-es anyuka szeméről lehull a hályog, amikor a fia szülinapi zsúrján készült felvételen meglátja az egyik vendéggel szexelő férjét. Összecsomagol és Manhattan-be költözik. Állást keres és talál. Babysittert keres és talál... egy 20-as éveiben járó ifjonc személyében, aki jobban értékeli a gyerekkel való munkát, mint egy üzleti állást. Jó-jó, ez (is) elég hihetetlen. De hát, ez csak egy reményt keltő mese 40-es újrakezdő nőknek. A film vége felé a 'világkörüli útra megyek bánatomban' fordulat már kissé fárasztó, de a jó néhány mókás jelenet miatt érdemes megnézni. Kiemelném a "ragadozók" városában való életben maradásra trenírózó, nőknek szóló önvédelmi tanfolyam kacagtató jeleneteit.



Előre bocsátom, hogy A tetovált lány című könyvet nem olvastam (de a film után kedvem lett hozzá), így olyan szerencsés vagyok, hogy nem kell összehasonlítanom a könyvet a filmmel. (Svédül Férfiak, akik gyűlőlik a nőket címen jelent meg a kötet, méghozza a szerző, Stieg Larsson halála után.)
Krimikedvelőknek kötelező darab. Pláne, mert egy trilógia első darabját láthatják most. Tehát az izgalom folytatódik.
Nem ajánlom a filmet a saját árnyékuktól megriadóknak. (Mondjuk én határeset vagyok. A film végi szöszmötölésemnek köszönhetően, szinte egyedül maradtam a teremben. A borzongató jelenetek hatására igencsak felgyorsítottam a mozgásomat, hogy mielőbb a most megnyugtató tömegbe érjek.)
Viszonylag lassan kibomló történetet követhetünk, egy 40 éve eltűnt lány után nyomozó újságíró és a rejtélyes, meglehetősen aberrált hatásoknak kitett, éleseszű, tetovált, orrkarikás furcsa lány társaságában.
Dombos, erdős, mégis kies tájak, nyomasztó árnyak, gazdagság, ridegség. Ám mindez üdítő a teljesen kibontott történet pokoli borzalmaihoz képest.


A tetovált lány után lagymatag a politikai krimi Szellemíró (magyarul néger, aki mások helyett ír, itt éppen egy miniszterelnöki életrajzot) cselekménye. A kissé aberrált Roman Polanski egy Tony Blair-re írt fantáziát rendezett. Rideg környezet, sötét tónusok a sötét világban, néhányan nem azok, akiknek látszanak, összeesküvés elmélet, túlontúl nagy izgalmak nélkül. Nézhető, de nem sokkal több.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése