2010. február 28., vasárnap

120 éve született Agatha Christie


Az Európa Kiadó születénapi évindító beszélgetést rendezett az Alexandra Pódiumon e hét csütörtök délutánján. A moderátor Lévai Balázs, a beszélgetés résztvevője Nyikos Eszter ügyész és Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész volt.
Lévai összefoglalása szerint azért olvasunk krimit, mert szeretjük a fejtörőket, Agatha Christie esetében a milliő is meghatározó, ráadásul szinte minden regényében egyben igazságot is szolgáltat. Az irodalomtörténész még kiegészítette ezeket a meseszeretettel, mint indokkal.
Lévai Balázs visszaemlékezése szerint, amikor Wodehouse-t és Christie-t olvasott, az volt a benyomása, hogy ugyanazt olvasta, csak az egyikben a nagyon vagy kevésbé idióta arisztrokták kacagtató történeteit követhettük, a másikban ugyanez a környezet, gyilkosságok közege is egyben.
Miklós Ágnes Kata, Lévai Balázs kérdésére, miszerint volt-e Christie írásainak fejlődéstörténete, azt válaszolta, hogy egyenletes teljesítményt nyújtott (néhány kivétellel). Olyanok a könyvei mint egy jó vendéglő, ahol mindig megbízható minőségre számíthatunk.
Hogy mennyire beszélhetünk női íróról? A krimi nem női műfaj, (fő)szereplői férfiak és nők egyaránt, nyelvezete inkább férfiasan lényegretörő. Talán a női mellékszereplőknél kap nagyobb hangsúlyt a lelki élet kifejtése.

Előreláthatólag mindig hálás leszek e brit hölgynek a könyveivel okozott tökéletes kikapcsolódásokért, örömökért. Megbízható hatásúak és mindig lehet rájuk számítani.
Cinikus kacajt okozhatna a miért is szeretemre válaszként, a mert olyan megnyugtatóak a krimijei válasz. De hiába a rejtélyes gyilkosság és aljasság, nem borzaszt a zsigerek és más rémségek naturális bemutatásával. Nála mindig helyére kerül minden, ez benne a megnyugtató, a bűnös, bűne súlyossága szerint, meglakol.
Nálam az utóbbi évekre inkább életrajzi kötetei (Életem, Így éltünk Mezopotámiában) jutottak. Mondhatom, ezekkel sem okozott csalódást, sőt!
Régészférjével tett mezopotámiai utazásai, ásatásai során rengeteg élményt halmozott és örökített meg. Bennem többek közt, az "egeres" élménye maradt meg. Saját bevallása szerint nem okozott neki soha problémát, ha egy-két egér volt a szobában. (Nem úgy mint én, aki sikítógörcsöt kap egyetlen egér látványától is.) Az egyik ámudai ásatásuk során örökre feledhetetlen élményben volt részük, amikor lámpaoltás után tucatjával, de az is lehet, hogy százával bukkantak elő a falba-padlóba vájt lyukaikból az egerek. Vidáman kergetőztek piciny lábukon Christie arcán, haján, s cincogtak . Amikor pedig felkattintotta a zseblámpáját, a falakat sűrűn borították mindenféle csúszó-mászó teremtmények, egy egér meg épp a bajszát ápolta az ágy végén, a padlón... Mulattatóak a kulturális koccanások is, mint például a Manszúr névre hallgató alkalmazottjuk akciói, aki egy egész évad alatt sem sajátította el a kés, villa, kanál elhelyezésének vezérlőelvét, a teázáshoz villát osztott, az étkezéseknél minden tányér mellé jobbra két-két villát, imitt-amott egy-egy kanalat vagy kést helyezett el, a tányérokról meg nagy fújással távolította el a port...

Az életrajzi kötetek legalább olyan szórakoztatóak mint a krimijei, ráadásul felfedezhetjük bennük az egyes krimik eredőit. Hogy miért is használta gyakran a gyilkosságokhoz a mérgezést, hogy honnan ismeri a régészeti ásatások helyszíneit oly kiválóan, nem beszélve a plasztikus angol karakterekről...

Folyt. köv. (valószínűleg)

28 megjegyzés:

  1. Talán az utolsó klasszikus krimiíró.
    És mint a klasszikusok oly sokszor, mára már egy kicsit komótossá vált.

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó kézbevenni a sorozatának a színes fedelű, jól kézbeillő köteteit. Ott nyitom ki, ahol akarom és folytathatom az olvasást. Valóban, kifejezetten megnyugtató ilyen krimiket olvasni. Ha nincs kedvem egy sötét utcán végigmenni, az nem Christie miatt van.:)

    VálaszTörlés
  3. :D
    Jó kis történeteket írtál itt le.

    VálaszTörlés
  4. Kósza, nekem jól esik a komotósság. Érdekes, hogy a filmfeldolgozások második órájánál általában erőt vesz rajtam valami álomkór. A könyveknél ez sosem történt meg.

    Trendo, a sötét utca rémképe nem Christie-nek köszönhető, de ha egy ódon könyvtárszobában ücsörögnék, lehet, hogy rám törne a frász. :) De valahogy az is olyan stílusos, békességes frász. :D

    VálaszTörlés
  5. Ott még frászt is öröm kapni! :)

    VálaszTörlés
  6. OFF: Ez itt szemét önmarketing! Ha nem tetszik, ugorgyon! :))))

    Kaktuszka! Ha szereted a komótos történeteket, olvasd az én gasztronovelláimat! Mire megpuhul a hagyma, a hús, vagy a nő, esetleg meghal valaki, Te már régen elszenderültél a finom süteményillatban... :)

    VálaszTörlés
  7. Gyula, sorban állsz a könyvespolcom szélén egymásra halmozott könyvrakásban.
    Csak hát a könyvtári könyvek prioritást kapnak, mert különben folyton megbüntetnek.
    Szóval nem sokára a te könyveddel fogom múlatni az időt a BKV-n.

    VálaszTörlés
  8. Nem köllene annyi könyvet kihozni a könyvtárból, és akkor Gyulára is futná az időből :)

    VálaszTörlés
  9. Nem köllene annyi könyvet kihozni a könyvtárból, és akkor Gyulára is futná az időből :)

    VálaszTörlés
  10. Ronsard sorával élve:
    "Ha majd öreg lesz Ön..." akkor fog eljutni mindaddig hajszolt, de előbb-utóbb megpihenni vágyó agyához könyvem üzenete! (ha le nem szakad közben a polc :) Merthogy írok szorgalmasan...
    OFF. a blogot is azért függesztettem fel.

    VálaszTörlés
  11. Marvin, már előbb hoztam ki, mint Trendo kötetét beszereztem.

    Trendo, ha szorgalmasan írsz, akkor hétvégére már kész is lesz az új köteted. Amilyen iramod van! :)

    VálaszTörlés
  12. Na a tudatalatti játéka: azt olvastam, hogy "Marvin, már előbb hoztam ki, mint Trendo kötelét beszereztem" :)
    Bocs.

    VálaszTörlés
  13. Juszt se kötöm fel magam! Szegény blogomat már úgyis felfüggesztettem :)

    VálaszTörlés
  14. Ha feltámadna az Agatha Christie,
    krimiírók között kitörne a hiszti! :)

    (Csak hogy a témához is hozzászóljak:)

    VálaszTörlés
  15. Marvin, mit gondolsz te rólam? Valami szadomazo figura vagyok? Kötelezek és közben kaktusztüskékkel szúrkálok! :D

    Trendo, kár, hogy függ a blogod, minél előbb függetlenítsd!

    A. C. stílusához nem illene ez az ezos megjelenés. Remek fantáziája volt, de tudta, hol a valóság és a hülyeség határa, két lábbal állt a földön, nem lebegett.

    VálaszTörlés
  16. Mérget tett kávémba Agáta,
    ezzel előttem magát csak blamálta,
    napnál világosabb,hogy ő lehetett...
    Kérdeztem tőle, ilyet hogy tehetett?
    De ő decensen rámkacagott,
    hűlő kezembe egy pisztolyt adott.
    -Izgalmasan végződik az estély,
    ha marad a végére egy rejtély!
    -mondta és kecsesen ellibegett.
    A megfejtés füstként rámtelepedett.
    - Mérgezett pisztoly lesz a felelet?!

    VálaszTörlés
  17. Ó, nagyon köszönöm! :)
    Veretes remek! :)

    VálaszTörlés
  18. Jó hétvégét Kaktuszka!

    Neked is Trendo, bár Te nem érdemled meg, mert Marvint már nem olvasol (vajon Agatha-t igen?), ott pukkanj meg, ahol épp vagy! Ja, Kaktuszkával összeszervezhetnéd esetleg a 21-ét.

    Gondoljatok rám a meleg szobából a hétvégén, amikor a jeges szélviharban kenuzok (vagy kajak, a fene se tudja, valami csónakféle) a hévizi patakon :)

    VálaszTörlés
  19. Jókívánságaidat juszt sem viszonzom! Merthogy irígy vagyok! :))))))
    De te meg mazochista lehetsz, ha ilyen időben fürödni mégy... merthogy kezdőknél az evezés kb. ekvivalens a borulással. :)

    VálaszTörlés
  20. Marvin, ilyen időben vízre szállsz? Olyan hideg szél volt tegnap, hogy fájt!
    Érezd jól magad, biztos klassz élmény lesz! :)

    VálaszTörlés
  21. Grafitti egy nővérszálló falán:
    "Ezek a csajok nem egyformák! Egyik lököttebb, mint a másik!" :)

    VálaszTörlés
  22. A patak termálvizű, és csak három és fél óra evezés volt tegnap. Se szél, se vihar, ellenben néha a nap is kisütött, és bár hideg volt, de szép. Párom persze nem vett fel alsógatyót, hiába kértem, így aztán szétfagyott, és siránkozhatott, hogy "uegy megmondtam". Én nem fáztam. Parton forralt borral vártak. Ma már a kehidakustányi fürdőben lazultam - oda nem is jött be, inkább duzzogott, pedig fedett -, aztán badacsonyi borkóstoló. És a társaság szuper volt, pedig vadidegenek. Óbudai Sportegyesület. Szívem szerint a jövő hétvégén is mennék, de már Tope-hoz ígérkeztem három napra falura.

    VálaszTörlés
  23. Klassz a beszámoló!
    Csak nem ehhez a bejegyzéshez való. :)

    VálaszTörlés
  24. Posztumusz: OFF! És most is OFF.

    Há' miccsinájjak, ha itten volt kommentben szó róla...

    VálaszTörlés
  25. Egy sellőnek ezt is meg kell tudni oldani. :D

    VálaszTörlés
  26. OFF.
    "Szétültetlek fiam!" - mondta Zsazsa néni.
    (Pedig egyedül ültem a padban:)

    VálaszTörlés