2010. február 14., vasárnap

Szendi Gábor: Paleolit tápálkozás

Szendi Gábor könyve a nyugati életmód és a táplálkozás összefüggéseit és az ezekből logikusan következő betegségeket mutatja be.

Az újabb és újabb fejezeteket olvasva készüljünk fel a modern közegészségügyi ajánlások, a jelenleg érvényes táplálkozási paradigma masszív kritikájára. Olyanokra gondolok, mint a koleszterinmítosz megdöntése, a hagyjuk a fenébe az antidepresszánsokat és a szerotonin szintet, a sómítosz, a napfény márpedig kell, a veszélyes kenyér és tej és sok más érdekesebbnél érdekesebb tényközlés és okfejtés. A koleszterinmítosz kapcsán egyenesen azt állítja, hogy Ancel Keys, amikor azt javasolta az amerikaiaknak és az egész nyugati civilizációnak, hogy csökkentsék zsírfogyasztásukat és növeljék széhidrátfogyasztásukat, tulajdonképpen tömeggyilkosságot követett el.

A mai orvoslást sosem izgatta a múlt, milyen folyamatok alakították évmilliók során az embert, hanem abból indult ki ami van, s ebből vett el, vagy adott hozzá kicsikét. Mai táplálkozásunk alapvetően elhibázott, vissza kell menni odáig, amikor még nem volt szívhalálozás, rák, autoimmun betegség és a többi, és ebből kell levezetni mit együnk ma. Erre bizonyíték, hogy a természeti népek amint áttértek a nyugati étrendre az addig soha nem tapasztalt betegségek áldozataivá váltak.

Érvelése meggyőző, valóban évtizedek óta halljuk a fogyasszunk zsír helyett olajat, margarint, kerüljük a zsíros ételeket, a tej élet, erő, egészség, együnk teljes kiőrlésű kenyeret, és így tovább szlogeneket, ám a masszív propaganda ellenére, nemhogy csökkenne a szív- és érbetegségek száma, hanem növekszik. Ma már mindenki depressziós, s antidepresszánst szed, Szendi szerint midez nemhogy használ, de inkább árt, s jobban tesszük, ha a finomított szénhidrátok csökkentésével, a sütőolajok elhagyásával, B-vitaminhiánypótlással oldjuk meg a problémát. S persze az állandó sikerléményt nyújtó tevékenységek - barkácsolás, fotózás, sportolás - is nélkülözhetetlenek a gyógyuláshoz.

Az a minimum, hogy a szerző logikus okfejtésével betette a bogarat a fülembe. S ezt a bejegyzést magam is "bogárnak" szánom kedves füleitekbe. Ha bármilyen betegség ütné fel fejét környezetetekben (sose történjen meg!) és nem vészhelyzetben vagytok, amikor is életmentő, csak gyógyszerszedés lehet, akkor gondoljátok végig, hogy talán érdemesebb a táplálkozási szokásaitokon változtatni, s ha annak nincs hatása, csak azután a gyógyszerekhez fordulni.

A paleolit táplálkozás kőkori táplálkozást jelent, s alapja az, hogy az ember évmilliókig ezen az étrenden létezett, azaz gyümölcsön, zöldségen, állati fehérjéken. A nem oly régi, földművelés és állattenyésztés veszélyes fehérjéket hozott étrendünkbe. Gabona alapúvá vált a táplálkozásunk. A kenyér és tészta óriási szénhidrátterhelést jelent, melynek szembe szökő következménye az elhízás, súlyosabb következménye a metabolikus szindróma, mely végül szívhalálozáshoz vezet.
A szerző szerint, ha a paleolit étrendet követjük - csak példaként: pörkölt, sülthús ehető, zsír ehető, rengeteg gyümölcs és zöldség ehető, viszont ki kell iktatnunk a kenyeret és tejet, tejtermékeket (a sajtot kivéve, mely fogyasztható) - tapasztalni fogjuk, hogy elkezedünk fogyni, eltűnnek a plakkok az érfalakról, s mindezzel kedvezően befolyásolhatjuk a magas vérnyomást, az asztmát, a sokizelüti gyulladást, eltűnnek a pattanások, elmúlnak a menstruációs görcsök és még sorolhatnám a különböző betegségeket, ugyanis a szervezet szintű gyulladás megszűnik ezzel a táplálkozással.

A szerző szerint hosszú távon a gazdasági kényszer elhozhatja a paleolit táplálkozás korát, hiszen az egészségügy horribilis összegeket költ a meghosszabodott, ám rengeteg betegséggel terhelt élet elviselhetővé tételére, fenntartására, miközben optimális táplálkozással olcsóbban és eredményesebben érhető el javulás.

Így legyen.

További információ a könyvben és a honlapon.

32 megjegyzés:

  1. Én még csak a felénél tartok. Vannak lukak az érvrendszerében, de azért elgondolkodtató ... a végkövetkeztetés... akartam ezt írni, de nem tehetem még, mert ugye nem vagyok a végénél.
    Mindenesetre már én is töröm a fejem az átálláson, csak lélekben nem vagyok még teljesen kész rá.

    VálaszTörlés
  2. Kipróbáltam a javasolt étrendet! Szenzációs eredménnyel! Elmúltak a menstruációs görcseim!:)

    VálaszTörlés
  3. A viccet félretéve. Mindenki tudja, hogy a betegségek egyik fő oka a helytelen táplálkozás. De ahány orvos, iskola, irányzat, az mind mást mond. Ráadásul, én már legalább tucatnyi csodálatos táplálkozás-tudományi elmélet mennybemenetelét és bukását átéltem, végigasszisztáltam. Lehet ettől még Szendi úrnak igaza, de én már menthetetlenül szkeptikus vagyok.Nem vel, hanem minden ilyen elmélettel szemben. A tejet hol istenítik, hol a pokolba kívánják. Most rahabilitálják a zsírt, a vajat. Ki tudja, mi az igaz. Én, mire ez kiderül, már rég feldobtam a pacskert.

    VálaszTörlés
  4. Ne egyek kenyeret? Pont most amikor a lipótiban végre igazi kenyeret kaphatok.

    VálaszTörlés
  5. Barátom! Mi már a kenyerünk javát megettük. Anélkül a maradék sercli nélkül már kibírnánk, ha és amennyiben. Csak az a kérdés, megéri-e. :)))
    Egy dolgot nem értek. Az összefér az ismereteimmel, hogy az ember őseinek alapjában gyümölcsevőként, kismértékben rovarok és kisemlősök húsán alakult ki a genetikailag is rögzült étrendje.
    De ehhez olyan klímatikus környezet és növényvilág szükséges, amely az egész évben ehhez lehetőséget ad.
    Mi a túró volt, amikor kiszáradt az Éden? Mit ettek a szavannán, mit ettek télen?
    Miből szereztek elegendő energiát folyamatosan, ha nem fogyasztottak gabonajellegű magokat?
    Ezeken tűnődök. Meg azon, hanyadszor is vezetnek már meg új, csillogó elméletekkel.
    Itt volt ez a Lenkei doktor, aki az egész orvostársadalommal hadakozott. És a körúton meg
    hatalmas üzletében vitaminseftben utazik... :)))) Ő, a gyógyszerellenes... Mindjárt le is nyelek valami nyugtatót vagy antidepresszánst! :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves tredo! Jó lenne ha utánaolvasnál, a vitaminok, nem gyógyszerek!!!!! Táplálék kiegészítők, de viszont nagyon fontos elemek a sejtek normális működéséhez!! Nem vagyok Dr. Lenkei párti, csupán évek óta alkalmazom a vitaminokat és sokat olvasok róluk, még a negatív cikkeket is.

      Törlés
    2. Kedves tredo! Jó lenne ha utánaolvasnál, a vitaminok, nem gyógyszerek!!!!! Táplálék kiegészítők, de viszont nagyon fontos elemek a sejtek normális működéséhez!! Nem vagyok Dr. Lenkei párti, csupán évek óta alkalmazom a vitaminokat és sokat olvasok róluk, még a negatív cikkeket is.

      Törlés
  6. Marvin, egyelőre én is csak addig jutottam, hogy figyelek az intelmekre. :)

    Trendo, örvendek, hogy a menzeszgörcseidnek annyi. :) A kételyeidet meg teljesen megértem.

    Kósza, nekem is lesújtó hír volt ez a kenyérkiiktatási história, nem beszélve a burgonya- és a süteménymegvonásról. A gondolattól is elvonási tüneteim vannak, nemhogy a tettektől. Mindazonáltal próbálom majd csökkenteni, kihagyni ezeket.

    VálaszTörlés
  7. Kaktuszka, azért egy utolsó bűnre még a vendégem vagy! Nem kérdezhetem meg, hogy "nálam, vagy nálad?", mivel ide nem tudok feltenni fotót. De most a "lengyel" novellám valamelyik folytatásában még búcsúzóul bizisten felizgatom a Te és Marvin barátosnéd gyomornedveit... :))))

    VálaszTörlés
  8. Trendo, te gasztrogengszter! Azonnal hívom az Egészségvédelmi Hivatalt és hátrakötöztetem a kezed!

    VálaszTörlés
  9. Akit érdekel:
    február 23-án 18 órakor Alexandra Klubban:
    vendég: Péter Anna a malackaraj bloggere.
    A beszélgetés témája, hogyan lehet valami paleo és egyben finom is.
    Az este moderátora Szily Nóra
    A klubest helyszíne a Károly körúti Alexandra Klubja
    (1075 Budapest, Károly krt. 3/c).

    VálaszTörlés
  10. A vers már fenn van a Gastrodamuson. Lehet hogy a költemény nem jó, de a süti... :)))))
    Amúgy az est témája kacagtató! Hát naná, hogy lehet valami paleo és finom! Fogok egy malacot, egy tyúkot vagy halat, megsütöm rostélyon oszt jónapot, ahogy korunk nagy Paleolit Hőse mondaná...

    VálaszTörlés
  11. Trendo köszi, az én gyomornedveim már felizgultak, nem győzök rá Panthoprazolt szedni...

    Kaktuszka, ha jelet hagysz a hatareset42@gmail.com című postafiókomban (akár úgy is, hogy eme kivételes alkalomra nyitol egy fiókot, amit aztán kidobhatsz), megkínállak egy Budapest Bár-os ajánlattal, ami nem veszélyezteti a törlesztőrészleteidet :)

    VálaszTörlés
  12. Mindjárt megnézem a közveszélyes gasztrogengszter újabb merényletét. :)

    Marvin, hagytam jelet. :)
    Ne is emlegesd a törlesztőrészletket, mert dührohamot kapok. :/ A legjobban a diákhitelre vagyok kiakadva. Hiába fizetem, csak nő a tartozás.

    VálaszTörlés
  13. Ez érdekes. Ősasszony legyek vagy modern?
    Viszont már tényleg semmit se lehet nyugodt szívvel enni. Mint az egyszeri egér a zsilett felett: se dió, se mogyoró. :(

    VálaszTörlés
  14. Igazad van,Zé, jó szívvel már csak szalontüdőt lehet enni! :) No meg zsemlyegombócával, kettővel...

    VálaszTörlés
  15. Zinczyka, most az ősasszony a modern :)

    VálaszTörlés
  16. Kaktuszka: A modern paleolit ősasszony az már szinte neolit! :)

    VálaszTörlés
  17. Hehe. Elég skrizofén állapotnak tűnik. :)

    VálaszTörlés
  18. Nemrég hallottam a paleolit diétárol,A tejfogyaztásban egyet értek, de a tejtermék, amit magunk is előtudunk állitai, mert a lényege az hogy ne a mi emésztőszervünkben menjen végbe az erjedés. Tekintettel hogy a burgonya is zöldség azt kell enni , zöldséggel és a kenyeret ősidők óta eszik, csak nemmindegy hogy hogyan készitik el.ÁPOLÓNŐ.

    VálaszTörlés
  19. Természetes dolog, hogy akinek mondjuk kimutatott laktózérzékenysége van, az könnyedén egyetért dr.Szendi tejellenes téziseivel. Tény és való, hogy a különböző vércsoportú emberek nem egyformán reagálnak a tejtermékekre.
    A burgonyát Magyarországon két-háromszáz év óta fogyasztjuk. A szervezetünk ehhez "genetikailag" még kevésbé adaptálódhatott, mint a jégkorszaki vadászoké a gabonaneműekre... Attól tartok, minden táplálkozási elméket egy félig-meddig összerakott puzzle :) Mindig találunk a végén be nem illeszthető darabokat.

    VálaszTörlés
  20. Gasztroszakértőnk megint remekül összefoglalta a konklúziót!

    VálaszTörlés
  21. Egy ideje én is csinálom a paleo diétát, bár nem olvastam Szendi könyvét. Szerintem a legfontosabb a finomított élelmiszerek kivonása az étkezésből (cukor, fehérliszt, hántolt rizs), így cukrot már több, mint egy éve egyáltalán nem tartok itthon.
    Tejterméket sem fogyasztok (csak néha sajtot és esetleg egy kis tejet a cappuccinohoz) és egyből sokat fogytam, ami jól jött a kisfiam születése után.
    A gabona fogyasztásával kapcsolatban nem vagyok teljesen meggyőzve, de általában kerülöm, csak ritkán szerepel az étkezésemben.
    Ajánlom mindenki figyelmébe a Sugar Blues könyvet, ami magyarul is elérhető Cukor blues címmel. Leírja a cukor történetét, hogy került be az ember étkezésébe, hogy nőtt meg a fogyasztása, milyen vizsgálatok születtek vele kapcsolatban, és gyönyörűen rávilágít az orvosi gondolkodásra, valamint a gazdasági érdekek háttérben húzódó erőfeszítéseire. Érinti a vitamin bizniszt is.
    Szerencsére mi olyan helyen élünk, ahol egész évben elérhető a jó minűségű bio zöldség, gyümölcs és hús, és az éghajlat sem alkalmas nehéz ételek fogyasztására.
    Ugyanakkor itt sem könnyű elkerülni az ételszínezékeket, a tartósítószereket és a rejtett cukrot.

    VálaszTörlés
  22. Alexandra, köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. A paleo-klubban zabtejet emlegettek. Élsz vele?
    De jó, hogy benéztél, így legalább én is felfedzlek majd, nagyon érdekes az ausztrálos honlapod!
    A gabona kizárása nekem is "nehezen emészthető". Mindig a 93 évig élt nagyapámhoz megyek vissza forrásként. Parasztemberként rengeteg kenyeret, burgonyát evett, sőt tejet is ivott. Nem beszélve a rengeteg Kossuth cigaretta elszívásáről, no meg a szalonnát szalonnával és pálinkával kosztról. És még sorolhatnám. 80 éves koráig tök egészséges volt.

    VálaszTörlés
  23. Igen, mindig van itthon zabtej és rizstej. Ezek összetevőit is figyelni kell, mert itt is előfordulhat a cukor. A müzlimet korábban csak zabtejjel ittam, de az utóbbi időben áttértem a rizstejre. Nem tudom megmondani miért :) Főzéshez általában rizstejet használok, de olvastam, hogy a zabtej egy kicsit zsírosabb, így múltkor, amikor nem volt itthon tojás, azzal készítettem a palacsintát (nem épp paleo...). Fehérliszt helyett fehér tönkölylisztet tettem bele.
    Magában egyiket sem szoktam inni, inkább maradok a víznél :)
    Szerintem a gabonánál arra kell ügyelni, hogy teljes kiőrlésű legyen és használjuk sokfélét. Már tartok itthon gluténmentes lisztet is, pedig nem vagyunk gluténérzékenyek.
    Egy kissé szkeptikus vagyok a bab, borsó fogyasztást illetően is, mivel általában a bab, csicseriborsó, stb. jó protein forrás hús helyett. Szerintem az ősember sem evett húst mindennap, ez csak az elmúlt 50 évben lett annyira elérhető.
    Ahogy említed a nagyapádat: igen, ők ettek mindent, ami ma már ráadásul nem is javasolt, emellett sokat mozogtak és nem volt tele az ételük vegyszerekkel, tartósítószerekkel, ízfokozókkal, aromákkal, szinezékekkel.

    VálaszTörlés
  24. Na de a paleo a müzlit sem szereti :DDDD

    A palacsintáról márpedig nem mondok le, inkább hősi halált halok. :)

    VálaszTörlés
  25. Ez igaz :) De a zabpelyhet megtűri. A müzlinket pedig magam keverem. Igaz, azért nem csak zabpehely van benne ;)

    VálaszTörlés
  26. Most olvastam a Sugar Blues-ban, hogy a cigaretták is tartalmaznak cukrot, nem is kevés mennyiségben. Ahogy eredetileg készítették - és a régi időkben még Kelet-Európában is, szóval valószínűleg a Kossuth cigire is igaz - nem volt bennük cukor. A könyv szerint az a fajta cigi okoz rákot, amiben cukor van. Ez magyarázatot ad a magas kort megélt dohányosokra.

    VálaszTörlés
  27. Paleolit-diéta kritika: http://konyves.blog.hu/2010/08/03/szendi_gabor_paleolit_taplalkozas_sz_o

    VálaszTörlés
  28. érdekes írás, de minden pontjával nem értek egyet, de egyértelműen egészségesebbek lennének az emberek ha a többség legalább ezt a diétát alkalmazná

    VálaszTörlés
  29. Már az is eredmény, ha kicsit megválogatják mit esznek. :)

    VálaszTörlés